Menu

Móricz Zsigmond: Betyár

PDF     EPUB     MOBI

Avar Jani, szegény parasztlegény, a századforduló táján betyár-rajtaütéssel ijeszti az urakat.

Betör egy grófi házba, kirabolja a jelenlevőket – s közben furcsa, szemérmes szerelem szövődik közte és Dea, a fiatal gróf jegyese között.

„A betyár fantasztikus jelenség volt.
Csak úgy belépett, szó nélkül, mintha ez a legtermészetesebb dolog lenne a világon. Mindenki jéggé fagyva nézett rá. A poharak és evőeszközök megszűntek csörömpölni, mindannyian belesápadtak és megdermedtek.”

Kik fagytak jéggé, kikben hűlt meg a vér? Hát a grófi nagyurakban, akiket Szörnyű Jóska móresre akar tanítani. Ez a Szörnyű Jóska –  más néven Avar Jani – egy nyomorban tengődő faluból származó parasztlegény, akit elkeserít a kilátástalanság, a szegénység. Pedig dolgozna ő, ha lenne mit, tisztességes ember a javából. A szegénység miatt már elvesztett a feleséget, gyermekei pedig otthon az éhségtől szinte a padlót rágják. Nem lát más kiutat, mint rabolni.  Mert az tisztességes, már ahogy ő elmagyarázza azt, és mi hiszünk neki.

Ebben az úri társaságban ott van a szemérmes Dea is, aki az ifjú gróf jegyese, de észjárása, talpraesettsége hasonló a parasztlegényéhez. Nem hordja fenn az orrát, fennhéjázás nélkül beszél Janihoz. Az első pillanattól kezdve elkerülhetetlen, hogy szerelembe essenek egymással…

LETÖLTÉS

PDF     EPUB     MOBI

Kategóriák