Menu

Móricz Zsigmond: Forr a bor

A Forr a bor a Légy jó mindhalálig szinte közvetlen folytatása. 1899-ben játszódó mű Nyilas Misi, valamint az ő szemüvegén át az érettségi előtt álló nyolcadikosok évének, életének bemutatása.

Részlet a könyvből:

„Abban az időben volt egy égig érő hegy a gimnazisták életében, amelyet olyan rettegéssel nézett minden diák, mint a mesebeli hős a hétfejű sárkányokkal megrakott csodakapukat.

A matúra volt ez, a nyolcadik osztály végén az „érettségi”.

Különös egy vizsga volt ez a múlt század végén, a legendák vették körül és rettegések. Mikor a diák nyolc éven át szorgalmasan lerakta az osztályvizsgákat, akkor a végire iktattak még egyet, amelynek az lett volna a célja, hogy egyszerre mind a nyolc osztály anyagából megfeleltesse a fiatal növendékeket. Összefoglaló vizsga. Ezen a vizsgán a negyedik osztály anyagát éppúgy joga volt kérdezni a vizsgáztató bizottságnak, mint a hetedik osztályból a soha meg nem tanult gömbháromszögtant. Ez a széles határ volt az, ami megijesztette a diákokat, mert kinek van olyan feje, hogy nyolc év minden tananyagára emlékezzen.

A vizsgának a váratlan kérdés volt a fő félelme. A „tézis”, amire nem lehetett elkészülni, mert zárt borítékban küldte le a központból a tankerületi főigazgató, s maga a tanár is nemegyszer zavarba jött, hogy mit is kezdjen a váratlanul elébe kerülő kérdéssel, amely esetleg olyan volt, hogy az ő tanításában elő sem fordult.”

A FORR A BOR KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák