Menu

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

1. rész – A legenda

A szegény felvidéki szlovák faluba, Glogovára új pap érkezett, Bélyi János személyében. A pap megtudta, hogy édesanyja meghalt, így kisgyermek húga rámaradt. Erre a hírre elment imádkozni, de az eső eleredt, és a kislány kinn maradt. Mire visszasietett a pap a kosárhoz, fölötte egy piros, kopott esernyőt talált. A pletyka futótűzként terjedt, hogy az esernyőt Szent Péter tette a kislány fölé. Ahogy a mendemonda terjedt, egyre többen jöttek megcsodálni az időközben ereklyévé vált esernyőt. A papot azzal hívták a temetésekre, a párok az alatt akartak megesküdni. Egy temetésen még Srankó János is feltámadt Szent Péter esernyője miatt! Ennek köszönhetően Jánosnak nem kellett a kevés fizetéséből ellátnia húgát is, mert az esernyő jól jövedelmezett neki.

2. rész – A Gregoricsok

Élt Besztercebányán egy Gregorics Pál nevű ember, aki bár folyamatosan azon volt, hogy elnyerje az emberek tetszését, mindig az ellenkezője sült ki belőle. Részt vett a szabadságharcban mint kém, és sok pénzt szerzett. A nőknél sem volt szerencséje, de házvezetőnőjétől, Wibra Annától született egy fia, Wibra Gyuri. A törvénytelen gyereket titokban tartották, titokban iskoláztatták, de kiderült, hogy tehetséges fiú. Mikor egyszer megbetegedett, apja azt hitte, féltékeny testvérei mérgezték meg, így többet nem is foglalkozott a gyermekkel, nehogy kitudódjon, hogy az ő fia. Pál folyton hordott magánál egy kopott, régi esernyőt, amire rettentően vigyázott. Egy nap, mikor Gregorics Pál úgy érezte, meg fog halni, végrendeletet íratott, és befalaztatott egy üstöt a birtoka egyik kis házikójába. Pál nem tudta örökségét átadni fiának, mert Wibra Anna – akit megbízott a Szegeden tanuló Gyuri odahívásával -, úgy gondolta, a férfi meg fog gyógyulni, nincs erre szükség, ám tévedett, Gregorics Pál meghalt. Végrendelete igen furcsa volt, családjára semmit sem hagyott, vagyonának csupán kis részéről rendelkezett. Míg pénzéhes testvérei keresni kezdték többi pénzét, Gyuri ügyvédnek tanult. A Gregorics-testvérek nagy erővel kutattak, de semmit sem találtak. Kitudódott az üst befalazásának híre, majd – miután egymással versengve egyre több pénzt ajánlottak a házért – együtt megvették a házikót, de az üstben csak ócska vasak és szegek voltak, a vagyon holléte pedig változatlanul ismeretlen maradt. Ezt a pert feltehetően Gregorics előre eltervezte, hogy galád testvéreivel szemben így álljon bosszút: a perköltségek az időtartam elhúzódása, a felhalmozódó iratok papírjának kifizetése, illetve azok kezelése, több ügyvéd fizetése felemésztette a vagyonukat.

3. rész – A nyomok

Wibra Gyurit – akiből eközben sikeres ügyvéd lett -, nem érdekelte a házasság, csak elveszett kincse után kutatott. Kiderült, valószínűleg egy külföldi bankban van, és a hozzá tartozó elismervény pedig lehet, hogy apja féltve őrzött esernyőjének nyelében. Kinyomozta, hogy az egy zsidóhoz került egy árverezésen, Müncz Jónáshoz, aki aztán eltűnt, így feleségéhez ment Bábaszékre. Régiségboltjában azonban nem lelte meg a keresett ernyőt, ám Münczné emlékezett rá, és azt állította, férjénél volt, mikor eltűnése előtt elindult. Münczné fiához, Müncz Mórichoz küldte, aki elmondta, hogy az öreg Jónás az esernyővel indult el hazulról, de amikor már holtan megtalálták nem volt nála. Ebből arra következtettek, hogy az ernyőt valahol Glogova közelében veszthette el. Gyuri már indulóban volt Glogovára, mikor talált egy fülbevalót. A fülbevaló megtalálójának jutalmat ígértek, ezért bement vele a Városházára, ahol ott volt a glogovai pap húga a nevelőnőjével. Mivel lovaik megbokrosodtak, így megállásra kényszerültek. Gyuri felajánlotta, hogy elviszi őket Glogovára, de a polgármester, Mravucsán tartotta őket.

4. rész – A bábaszéki intelligencia

Wibra Gyuri és Veronka is Mravucsánéknál vacsorázott, ahol a Veronkával való beszélgetés közben Gyuri rájött, hogy az esernyőt Müncz Jónás tette Veronka feje fölé. A lány elmondta, hogy ereklyeként őrzik az esernyőt a glogovai templomban, és az az ő hozománya. Éjszaka Gyurinak álmában megjelent Szent Péter, aki azt tanácsolta a fiatalembernek, hogy vegye el feleségül Veronkát.

5. rész – A harmadik ördög

Reggel a fiatalok és a nevelőnő elindultak Glogovára, útközben többször meg kell állniuk. Az egyik pihenő alatt Gyuri rózsát szakajtott le Veronkának, de a lány először nem fogadta el. Mivel a kocsijuk tengelye eltörött, így Gyuri elment gyújtófát vágni, hogy tüzet rakhassanak. Egy hasadékból kiáltásokat hallott, kimentette a sérült embert, akiről kiderült, hogy nem más, mint Bélyi János, a glogovai pap, Veronka bátyja. A megmentéséért cserébe Gyuri Veronka kezét kérte. A pap beleegyezett, Veronka viszont nem mondott semmit. Elmentek a paplakba, ahova Sztolarik úr, Gyuri gyámja jegygyűrűket hozott. Az ügyvéd és gyámapja beszélgetését Veronka kihallgatta, és tudomására jutott, hogy Gyuri őrajta keresztül szeretné megszerezni az esernyőt. Ám amikor megnézték az esernyőt, kiderült, hogy már nem a régi nyele van rajta. Egy új ezüstnyél díszítette az esernyőt. A régi fanyelet Adamecznének adták, aki elégette, mert szentelt üszkökre volt szüksége. Gyuri így nem kergetett tovább hiú álmokat, ahogy gyámja mondta. Ráébredt, hogy valójában szereti Veronkát, de a lány időközben eltűnt. Mindenki őt kereste, még a harangot is félreverték miatta. A kedvesét végül Gyuri találta meg, aki elmondta az egész történetét, és Veronka megbocsátott neki. Az eseményeket követő harmadik vasárnapon a pár összeházasodott.

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák