Menu

Szerb Antal: Budapest kalauz Marslakók számára

budapesti-kalauzBizonyos dolgokat leghívebben csak valami teljesen kívülállónak lehet és érdemes bemutatni. A  marslakót nem lehet untatni részletekkel, fontoskodó apróságokkal, hisz egy abszolút nem a földről valónak azt mondhat-írhat az ember, amit akar.

Az idegenvezető mindenekelőtt magukról a főváros lakóiról beszél az idegennek. Elsősorban arra hívja fel figyelmét, hogy nem szabad mindent elhinni az újságíróknak és neves megfigyelőknek. A pesti embert ahhoz a kereskedőhöz hasonlítja, akinek éppen nincs pénze. De nem is az embereket szeretné bemutatni neki, hanem a várost, a házakat, az utcákat.

Részlet a könyvből:

„A főbérlő minden testrésze idővel füllé alakult, magánélete nincs, teljesen felolvad albérlője megfigyelésében, aminthogy őseiről is mind lemondott, kiakasztotta őket a főbérlő szobájába, a papírvirágok fölé és a kitömött kőszáli tyúk alá.”

„MÁTYÁS-TEMPLOM. Valamikor nagy hegyes tornya volt. De így sokkal szebb, csonkán és építőállványokkal, sokkal stílusosabb. Ha megnéz, Uram, egy középkori városképet, a katedrális tornya mindig éppen épül. A kész torony modern és parvenű dolog.”

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák