Menu

Patay László: Szelídíts meg! – A hobby-állattartás aranykönyve

szelidits-megEz a könyv arról szól, hogyan bánjunk kutyánkkal, macskánkkal, aranyhörcsögünkkel, tengerimalacunkkal, teknősünkkel, aranyhalainkkal, házi állatainkkal.
Hogyan győzzük meg a szülőket, hogy a gyerekek sokkal boldogabbak, ha állataik lehetnek, melyekről szeretettel gondoskodhatnak.
Hogyan értessük meg a gyerekekkel, hogy az állat nem lakásba való, és végül miért természetesebb, ha állatokkal élünk egy fedél alatt.

Sajdik Ferenc karikatúráival illusztrált könyv.

Részlet a könyvből:

„Ki az úr a csárdában…?!

Sokak szemében bizonyára bizarr, sôt profán ötletnek tűnik, hogy a Bibliára, abból is a Tízparancsolat első törvényére utal fejezetcímünk, holott ez korántsem így van. Mert a hagyomány nem csak az emlékekből áll össze, de
emberi természetünket is híven tükrözi – többé-kevésbé!
Ha kissé alaposabban végigolvassuk a Genezis (Mózes I.) könyvét, óhatatlanul a szemünkbe tűnik, hogy Izrael istene bizony nemigen kérdezte meg népét – akar-e maga is kiválasztódni! Bizony mi sem igen kérdezzük meg állatainkat kiválasztásukkor, hogy csatlakozni akarnak-e hozzánk, avagy sem!
Mi döntünk, s ők legfeljebb ha lázadozhatnak! Mint ahogy az egész mitológia – nem csak a zsidó-keresztyén, de az emberi mitológia általánosságban is – telisded tele van az Isten(ek) elleni engedetlenséggel, lázadozással.
Eredetileg ugyanis minden állat – így az emberi egyed is – uralomra tör a maga csapatán, falkáján, a magányosan járók, mint macskánk ősei, a territóriumon – vadászterületén – belül! Mint említettem már, a természetes kiválasztódás csak akkor érvényesülhet, ha a legerősebbek, a legkiválóbbak szaporodhatnak. Aminek pedig óhatatlanul a gyengébbek elnyomása, terrorizálása, elpusztítása a következménye. Bizonyos életkorban tehát mindenképpen el kell dönteni: ki az úr a csárdában.
Ettől persze egyetlen pillanatig sem fájdítja fejét a szakember, sőt a legegyszerűbb gazda sem. Ha jószága renitenskedik, hát megmutatja neki, hol lakik az Úristen! Ami persze korántsem jelenthet holmi rabbiátusságot, gorombaságot, netán kegyetlenséget, amint az bizonyára könyvünkből mindenki számára kiderül.

A SZELÍDÍTS MEG! – A HOBBY-ÁLLATTARTÁS ARANYKÖNYVE KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák