Menu

Szabó Magda: Régimódi történet

regimodi-tortenetekMargit apját, Jablonczay Kálmánt mindenki úgy emlegeti, hogy a gazdatiszt. Marinak és Kálmánnak három gyereke van: Margit, Gizella és Kálmánka. Gizella vénlány, Kálmánka pedig folyamatosan lányok után járkál, szerelmes üzeneteket rejt az ingyen cukrokba. Mari megelégeli a férje és a fia viselkedését, de a férj is besokall, és elhagyja Marit. Kálmánkát még idejében figyelmezteti Gizella, hogy ne jöjjön haza, mert veszekedés lesz, mivel a lányokat házassági ígéretekkel bombázza. Így apa és fia munkát vállal a folyó szabályozásánál.

Két évvel később Kálmán házassági ajánlatot tesz Gacsáry Emmának is – akinek az apja híres krónikás és nagyon gazdag a család -, akit nagyanyja Rákhel nevel, és minden erejével azon van, hogy irányítsa Emmát. Emma és Kálmánka azonban megtalálják a módját, hogy beszélni tudjanak, a fiú Nánássyék buliján megtanítja a kézjelre a lányt. Emma terhes lesz Kálmánkától. Kálmán közli anyjával a hírt. Anyja nem akar beleegyezni, tudja, hogy a fia elkártyázná a vagyont, ahogy a Jablonczayak „szokták”.

Kálmánka és Emma úgy élnek, mint az urak, szórják a pénzt. Kálmánka folyamatosan csalja a nőt Anettel, a szolgálójukkal. Mikor erre Rákhel rájön, elmondja Emmának, azonban időközben megszületik lányuk, Lenke…

ONLINE OLVASÁS

Kategóriák