Menu

Ladányi Zsuzsa: Röszke füvészkertje

roszkeA természet gyógyító erejét ősidők óta ismerik és használják, habár a „civilizált társadalom” hajlamos elfeledkezni ezen ökoszisztéma-szolgáltatás értékéről. Gondoljunk csak bele abba, hogy sokszor gondolkodás nélkül a gyógyszeres szekrényhez nyúlunk, amint egy kis torok-, vagy fejfájás üti fel a fejét a családban.

A könyvben 40 gyógynövény részletesebb leírása található meg, amelyek gyógyhatásán és a külső jegyeik bemutatásán túl a begyűjtés és a felhasználás módjaira is találunk tanácsot. Minden növény esetében fel van tüntetve az esetleges kockázati tényező is.

A gyógynövények tartós fogyasztásával kapcsolatosan minden esetben kérje ki háziorvosa véleményét, különösen, ha krónikus betegségben szenved!

Részlet a könyvből:

„Gyógynövénynek nevezünk minden olyan növényt, amelynek valamely része a benne rejlő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra felhasználható. Az ősi kultúrák elsősorban gyógynövényekkel gyógyítottak, s azokat a távol-keleti gyógyászat még ma is előszeretettel alkalmazza. A fejlett társadalom sem feledkezett meg jótékony hatásaikról, de sokkal inkább gyógyszer- és egyéb ipari alapanyagként alkalmazza őket. Különféle eljárásokkal kivonják belőlük a hatóanyagokat, és azt tisztán, esetleg más növényi vagy kémiai anyagokkal vegyítve különböző gyógyszerformákban hozzák forgalomba. Vannak vadon termő és termesztett gyógynövények is. Gyűjtésük és feldolgozásuk meghatározott módon és formában történik.

Csak egészséges, tiszta növényeket gyűjtsünk, lehetőleg napsütéses időben a növény száraz állapotában (reggeli harmat és esőcsepp-mentesen)! Előre tájékozódjunk arról, hogy az adott gyógynövény gyökerét, szárát, levelét, termését, virágát vagy kérgét célszerű-e begyűjteni! A gyűjtéshez használjunk hagyományos eszközöket, vesszőkosarat, papírdobozt, papírzacskót vagy hálót! Soha ne szedjük műanyag zacskóba a növényi részeket, mert a növény befülled és a szárítás közben megfeketedik! Ne gyűjtsünk műtrágyázott szántóföldön, szennyezett vizek partján, nagy forgalmú utak, ipartelepek, illetve vasúti töltések környékén!

❧ A virágok teljes, üde virágzás idején, kocsány nélkül gyűjtendők. Elvirágzott, földre hullott részek ne kerüljenek az alapanyagba.
❧ A leveleket akkor kell gyűjteni, amikor a levelek teljes fejlettségi állapotban vannak, de nem sérültek.
❧ A füveket, a virágos leveles hajtásokat teljes virágzás idején kell gyűjteni a növény felső részétől számított 30-50 cm-es részén.
❧ Gyökerek és gyökértörzsek általában ősszel gyűjtendők. A gyökerekben lévő hatóanyagok mennyisége a növény nyugalmi állapotában a legmagasabb. A talajszennyeződéseket és a korhadt részeket el kell távolítani.
❧ A terméseket éretten, kocsányuk nélkül kell gyűjteni (kivéve a csipkebogyót).”

A RÖSZKE FÜVÉSZKERTJE KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák