Menu

Louisa May Alcott: Jo ​néni kincsesládája

A KÖNYV LETÖLTÉSE

Karácsony ​ünnepének közeledtével mi sem lehetne aktuálisabb téma éppen a szeretetnél, amelyre, mint vezérfonalra fűzi fel a kötet elbeszéléseit a szerző.

Egy nagymama számára mi más lenne a legszebb karácsonyi ajándék, ha nem az, hogy az egész családja köréje gyűlik ezen a szent napon; egy kisfiú töretlen reménnyel várja elveszettnek hitt tengerész édesapját; egy kislány tündért keres és rá is lel; karácsony szent éjszakáján valósággá válik egy legenda, miszerint éjfél után az állatok egy órára megkapják a beszéd képességét…

Megannyi érdekes és szívet melengető történet annak az írónőnek a tollából, akinek többek között a Kisasszonyok című regényt is köszönhetjük.

Részlet a könyvből:

„Az elfoglalt férfiak apránként elfelejtették a sosem panaszkodó, idős anyát, aki azzal morzsolgatta az éveket, hogy egyfolytában rájuk gondolt, mert szerette volna látni és megismerni az unokáit, és abban reménykedett, hogy egy napon eszükbe jut, mennyire szereti őket, és milyen magányos az élete.
Hébe-hóba írtak neki, tettek nála egy sietős látogatást, és mindnyájan küldtek ajándékokat, de egy sem ért annyit, mint egy gyengéd pillantás, vagy egy órányi tisztelet- és szeretetteljes társalgás.
– Ha valaha szükségetek lesz rám, üzenjetek, és én jövök. Ha valaha szükségetek lesz otthonra, emlékezzetek rá, hogy a vén ház mindig nyitva áll előttetek, és itt mindig szívesen látnak benneteket! – mondta a derék öreg hölgy. De a fiainak láthatólag sosem volt szükségük rá, és olyan ritkán jöttek, amiből kitetszett, hogy nem találják vonzónak a régi tanyát.
Szomorú volt ez, de a kedves öregasszony türelemmel viselte. Csendes és hasznos életet élt a magányban, ahol hűséges komornája, Dolly volt a segítője és a támasza.”

Kategóriák