Menu

Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

A MÓZES EGY, HUSZONKETTŐ KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

A Mózes egy, huszonkettő napjainkban játszódó társadalmi regény. Fő problémája az egymást váltó két nemzedék szemléletbeli különbsége.

A cselekmény központi alakja egy középiskolás lány. Bátyjával és barátaival együtt a mai ifjúság képviselője. Értetlenül, idegenül áll felnőtt környezetével szemben. Gyermekfejjel hajszolja magát házasságba, így menekül ellenségesnek érzett környezetéből. A történet drámai feszültségét fokozza az egy napba sűrített cselekmény: Hugi esküvőjének előestéjétől a másnapi szertartás végeztéig.

„Az a nő a patikában, az apánk szeretője, olyan ábrándosan néz bennünket, hogy mindig megszánjuk. Hugi, ha meglátja, messziről üvölti neki az utcán, hogy „csókolom”. Szeretjük, olyan derék nő. Biztosan azt hiszi, sokat vesztett, hogy nem ő az apánk felesége, ugyan mit találhat olyan vonzót az apánkban. Nem szép asszony, nagy csontú, nagy orrú, kemény tekintetű, csak akkor lágyul el, ha kettőnket meglát, nyilván gyereket szeretne apától, vagy elképzeli, milyen is volna, ha mi az övé lennénk. Szegény anyánk, ha tudna róla. Apám, mióta idősödik, feledékeny, rendetlen, sokat kell neki falazni, és elég komplikáltan, hogy meg ne sértsük vele; én csak nem oktathatom ki, mit hogy csináljon a szeretőjével. Most különösen vigyáznunk kell, mert anyánk, mióta Hugi terhes, egyre azt nyomozza, miféle hajszálcsöveken jutott az ő tisztességes családjába a cédaság, és apára gyanakszik. Még csak az hiányzik, hogy megtalálja és megsértse azt a nőt. Mit tehet minderről Teréz néni? És aztán apánk mint szerető. Neki nagyobb kunszt lehet sebtében szeretkezni, összecsapva az egészet. Öregszik.
Vajon hogy osztja be az asszonyait?
Anyánkra ritkán kerülhet sor, pedig mindent elkövet, hogy fiatalnak hasson, haját festeti, kozmetikába jár, éjjelente úszik a krémekben. Olyan reménytelen. Mikor Hugi színt mosatott a hajába, összepofozta, pedig Hugi olyan szép lett a hirtelen vörösre változtatott, szőke 22hajával, olyan izgalmas, új, hogy minden férfi utánafordult, ő meg, szegény, az ősz hajszálait fedő festék alatt vénebbnek látszik, mintha békén hagyta volna a fejét. Rettenetesek a negyvenvalahány éves öregek, mikor elkezdenek küzdeni a bomlás ellen, villogtatják vásárolt fogukat, vézna hajukat rendezik. Az egész vénekről legalább tudom, hogy rövidesen végük, de a negyvenévesek még eltartanak egy darabig, s a szemünk előtt kopnak és mennek tönkre. Hogy utálom a ruháikat is, szoknyácskáikat, kackiás kalapjaikat, vaksi szemük előtt, mintha fényérzékenyek volnának, nem szimplán rövidlátók, dioptriás napszemüveg. Szegény, bolond anyám!”

A MÓZES EGY, HUSZONKETTŐ KÖNYV ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák