Menu

Zsuzsi néni: Egyszerű, de nagyszerű szakácskönyv

AZ EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ SZAKÁCSKÖNYV LETÖLTÉSE

A sütés-főzésnél általában, az a régi közmondás járja, gyakorlat teszi az embert mesterré.

Most már, hogy a főzésben és sütésben gyakorlatot szerezzen valaki, szükséges, hogy egy igen értékes kis kézi könyve legyen a szakácsművészet titkáról. Sokan azt gondolják, egy igazán jó ebédet nem is tudna megkészíteni, pedig dehogy nem. A fődolog, hogy tudjuk mindazt, amit e kis kézikönyvecske elmond.

A receptek leírásánál az a cél vezette a szerzőt, hogy a legvilágosabb és a legrövidebb, a legegyszerűbb és legmegérthetőbb módon adjam a sütni-főzni akaró elé a szükséges tudnivalókat.

Töltött káposzta: Hordós savanyú káposztát fazékba teszünk, hagymát, fokhagymát apróra vagdalunk bele s főzni tesszük. Sertéshús, bőrös hús is igen jó bele.
Töltelék: Egy fej hordós hasábról a leveleket egyenként leszedjük, A sertéshúst megdaráljuk, hagymát, fokhagymát törünk bele, paprikát, törött borsot, sót, tojást s rizskását teszünk hozzá. Jól összekeverjük s beletöltjük a hasábról leszedett lapukba. Majd a főtt káposzta közé rakjuk, ha megfőtt, kiszedjük a fazékból a töltéseket s gyönge paprikás rántással berántják a káposztát, a rántással felfőzzük s visszarakjuk bele a töltelékeket.
Tálaláskor tejfölt is önthetünk bele.
A székely töltött káposztát ugyanúgy készítjük, mint a rendes töltött káposztát, csak szalonnát s mindenféle fajta húsokat főzünk a káposztával s nem rántjuk be, hanem csak tejfölt öntünk bele tálaláskor.
Zöldpaprika töltve: A zöldpaprikának a csutkáját kivesszük, sós forró vízben kissé főzzük, kivéve hideg vízbe rakjuk.
Töltelék: Sertéshúst megdarálunk, hagymát, fokhagymát megtörve, sót, törött borsot, tojást, rizskását jól elkavarunk a hússal s beletöltjük a paprikába. Híg rántást vízzel feleresztünk, paradicsomot öntünk bele s ebbe rakjuk a töltött paprikát. Néhány kockacukrot teszünk bele s ha már puha, kis liszttel elhabart tejfölt
adunk hozzá. Ismét felfőzzük s kész.”

AZ EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ SZAKÁCSKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák