Menu

Almási Gábor: A mi városunk

mi-varosunkTartalom

1. A nagy erdő remetéje
2. Kiderül, hogy a feneketlen hátizsák nem is feneketlen
3. Brekknagy megint kiissza a békás tavat, de most senki sem haragszik rá
4. Morgon megbetegszik
5. Fedor postás kézbesít
6. Szutyori cukrász, és feltaláló
7. Ki vitte el Alorit Lorionból?
8. Pindur királyfi nagy kalandja
9. Ismét sárkány érkezik a mi városunkba
10. Kendermagos jó reggelt!
11. Itt a tél
12. Vége a mi városunknak?

Részlet a könyvből:

„- Szutyori cukrász, és feltaláló – olvasta egyik reggel Balbóc Szutyori cégérét. A feliratot nemrégiben egészítették ki. Eddig csak annyi állt itt, hogy Szutyori cukrász, és mivel Balbóc suszter Szutyori cukrászhoz jött, és nem Szutyori cukrász, és feltalálóhoz, elolvasta újfent a cégért. De a cégér csak azt volt hajlandó hirdetni, amit az imént: Szutyori cukrász, és feltaláló. Az éles szemű Balbóc figyelmét azonban nem kerülte el, hogy az utolsó szavakat nemrégiben festette fel valaki, méghozzá igen hanyagul. Míg a cukrász szép kacifántosan, gondosan volt felpingálva, addig az „és feltaláló” feliratot csak úgy odamázolta valaki. Ha az ember nem nézte meg olyan alaposan, mint Balbóc, akár azt is olvashatta volna ki ebből a macskakaparásból, hogy „és faltaláló”, vagy azt, hogy „éh feltálaló”.

Balbóc tehát arra a következtetésre jutott, hogy Szutyori maga változtatta meg a cégérét. Gondolta, ennek utánanéz. Be is kopogott Szutyorihoz:

– Üdvözlégy egykomám, te nagy faltálaló!

– Nem faltálaló, hanem feltaláló! – hörögte Szutyori, miközben épp ragacsos kezeit törölgetve próbált kikászálódni az edényei közül, hogy Balbóccal kezet foghasson.

– Aztán mitől lettél te egyszerre feltaláló? – érdeklődött Balbóc.

Szutyori levette fehér sipkáját, szögre akasztotta lisztes fehér köpenyét, és a szomszédos helyiségbe terelgette Balbócot:

– Gyere, gyere! Nézd meg magad is a legújabb találmányomat.

Balbóc még a szemét is befogta, hogy csak akkor lássa meg a találmányt, ha már odaértek, és annál nagyobb legyen a meglepetés. De amikor Szutyori szólt neki, hogy most már leveheti a kezét a szeméről, hegyesre pödrött bajsza az ég felé meredt a csodálkozástól.

– De Szutyori! Ez egy közönséges robot, bármelyik üzletben lehet ilyet kapni!

– Tévedés – helyesbített Szutyori -, ez nem egy közönséges robot. Ez egy sütirobot.

– Sütirobot? – borzolta össze embertelenül sűrű szemöldökét Balbóc. – Nem ettél te tegnap este valamit, ami megfeküdte a gyomrodat, édes egykomám?

– Majd nem fogsz így beszélni – húzta ki magát Szutyori -, ha megtudod, mire képes ez a szerkezet!”

A GYERMEKKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák