Menu

Donald A. Wollheim: A kilencedik bolygó titka (Hangoskönyv)

A KILENCEDIK BOLYGÓ TITKA HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

Valakik el akarják rabolni a nap energiáját! Ennek megakadályozása a többek között a fiatal Burlre vár. Egy még ki nem próbált technikával.

Izgalmas és veszélyes kaland veszi kezdetét az antigravitációs űrhajóval a naprendszeren keresztül a Merkúrtól a Plútóig.

Részlet a hangoskönyvből:

„Századunk hajnalán számos asztronómus, mindenekelőtt dr. Percival Lowell bizonyos szabálytalanságokat figyelt meg a Neptunusz pályájával és mozgásával kapcsolatban; akkoriban ezt vélték a legtávolabbi bolygónak. Úgy gondolták, hogy ezeket a sajátosságokat(vagy ahogy akkor nevezték őket: zavaró hatásokat) csak egy Neptunusz mögötti, másik, még felfedezetlen bolygó okozhatja.
Egy fiatal csillagász, dr. Clyde Tombaugh – aki Lowell saját csillagvizsgálójában dolgozott – ugyanezt a kutatási irányt követte, s 1930. március 13-án bejelentette: megtalálta végre ezt a kilencedik világot, amelyet Plútónak nevezett el.A következő években aztán a Plútóról kiderült, hogy igencsak rejtélyes planéta.
A többi, Jupiteren túli szomszédjától eltérően ez nemkönnyű, gáznemű, hatalmas világ. Hanem – fizikai adottságát tekintve – a kisebb, sűrűbb belső bolygókhoz hasonlít, amelyek közé a Föld is tartozik.
Erről a bolygóról – amely egyébként méretre-súlyra nagyon is hasonló a Földhöz – az a jelenlegi vélemény, hogy aligha a Nap édes gyermeke, inkább kívülálló, a galaktikus űr úttalan birodalmain átkóborolt s foglyul esett bolygó.
Pályája rendkívül sajátos és eléggé görbe; négy és fél milliárd mérföldre van a Naptól, amikor a legtávolabb van tőle, és két egész háromnegyed milliárd mérföldnyire, amikor a legközelebb, s így áthatol magának a Neptunusznak a pályáján is.”

A KILENCEDIK BOLYGÓ TITKA HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák