Menu

Georges Arnaud: A félelem bére (Hangoskönyv)

felelem-bereOlajkutak, fúrótornyok, olajvezetékek holdbéli kietlen tájain, trópusi éghajlat alatt játszódik a történet. Egy nemzetközi, véletlenül összeverődött csapat arra vállalkozik, hogy két teherautóval nitroglicerint szállít egy begyulladt olajkút oltásához. Nitroglicerint, amely ha – ütésre, hőre – felrobban, az ezer dollárért bőrüket vásárra vivő emberekből semmi sem marad…

Részlet a hangoskönyvből:

“Las Piedras, barakktábor. A nagyfőnök irodájában egymás után ötöt, tízet csenget a telefon. Ideges, meghajszolt tisztviselők rohangálnak egyik helyiségből ki, a másikba be. A rugóra járó lengőajtók nagy lendülettel csapódnak be mögöttük.
– Igen… Igen… Ma éjszaka… Nem, én még nem voltam kint. Nagyon is későn értesültem róla. Rynner borzalmas állapotban van, súlyos idegsokk. Természetesen, ami a személyes felelősséget illeti, fedezve van. A vizsgálóbizottság? Alighanem szerdán száll ki. Hogy mit vallottak az indiánok? Már csak egy indián van, a másik meghalt, mire a mentőautó kiérkezett… A vallomása természetesen azonos lesz Rynnerével: olyan, amilyennek lennie kell. Micsoda, hogy nincsen végzetszerűség? Hát persze hogy nincsen. A sajtó számára. Éppen elég borsot törnek még az orrunk alá. Különben, maguk könnyebben intézkedhetnek, mint mi… Képzelheti, tizenhárom indián halt meg… Örökösen azokkal az átkozott munkavédelmi bizottságokkal zaklatnak bennünket. Hogy mennyi nyugdíjat fizetünk? A lehető legkevesebbet, ez csak természetes. Délután még egyszer felhívom.
Komisz egy história. Alapjában véve sokkal jobb lett volna, ha Rynnert valami komolyabb baj éri, s így maradna, félig meghülyülve. Mert ha sértetlenül ússza meg, az kellemetlen lehet neki is, meg rajta keresztül a társaságnak is.
– Főnök úr, Rynner urat keresik Torontóból telefonon. Mit mondjak?
– Ki keresi?
– Az édesanyja.
– Számolj be neki röviden a balesetről, mondd meg, mi van a kórházi jelentésben, aztán menjen a… Nem vénasszonyok lelki klinikája vagyunk, hanem a Crude and Oil Limited. Adja csak meg a telefonszámát: majd ha meghalt a fia, felhívjuk.”

A FÉLELEM BÉRE HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák