Menu

Kulin György – Fábián Zoltán: Üzen a nyolcadik bolygó (Hangoskönyv)

nyolcadik-bolygoA Holdon ismeretlen lények gépeit fedezik fel. A Marsról rádiójeleket sugároz egy mesterséges égitest. A Föld felé antianyag bolygó száguld. Az égbolton titokzatos vörös villámok tűnnek fel…

Vajon mit akarnak, mit terveznek a Neptunusz lakói?

Részlet a hangoskönyvből:

„Űrhajónk rákanyarodott a kívánt pályára. Zeno kapitány kikapcsolta a hidrogén-hélium fúziós energiával működő hajtóművet, és máris bekövetkezett a teljes súlytalanság állapota. Körülöttünk a levegőben szabadon lebegtek a tárgyak: a jegyzettömbök, a ceruzák és orvos munkatársunknak, Ferry doktornak vastag keretű szemüvege.
A Hold felszíne fölött kereken 1250 kilométer magasságban körpályába kezdtünk. A Hold felszínéhez képest sebességünk 1282 méter volt másodpercenként. Ezzel a magassággal és sebességgel számolva egy teljes keringésünk ideje 4 óra 37 perc lesz.
Látványosságnak is csodálatos volt a Szelén űrhajó. Már hetekkel indulása előtt starthelyén állt. Százezrek zarándokoltak megcsodálni a büszke óriást, amely külső formájában kísértetiesen hasonlított egy monumentális emberi szoborhoz. De még a Húsvét-szigetek monolitjai is eltörpültek volna 102 méteres magassága mellett! Félelmetes nagysága éjszaka tűnt elő igazán, amikor halványkék színű testét reflektorok világították meg.
A 30 méter átmérőjű felső gömb mintha csak a feje volna. Az alsó testtel, amely 45 méteres gömb, nyakszerű rész köti össze. A nagy gömb alján pedig az aránytalanul rövid, tömzsi nyúlványok a lábakat utánozzák.
Építettek már ennél magasabb űrhajót is, olyat, amely magasságban másfélszer ekkora volt, de karcsúsága miatt ennek tizedét sem tette térfogata. És ezeknek a szivar alakú testeknek csupán a csúcsa érte el a Holdat, s még annak is csak egy kicsinyke része tért vissza a Földre. A Szelén – ha minden jól megy – ugyanúgy érkezik majd vissza a Holdról, ahogyan elindult. Gömbjei nem fokozatok, nem „lépcsők”, hanem egyetlen fokozatból álló rakéta-űrhajónak az alkatelemei.
Még az indulás előtt tüzetesen megismerkedtem a Szelénnel. Ugyanezt tették űrhajós társaim is. A leggyakoribb vendég maga Zeno kapitány volt itt, a kutatócsoport parancsnoka. Sokszor együtt láthattuk vele Markot, a fizikust. Kettejük gondja volt az általános ellenőrzés; a többi hat űrhajós főként a maga feladatkörébe vágó felszereléssel barátkozott.”

AZ ÜZEN A NYOLCADIK BOLYGÓ HANGOSKÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák