Menu

Jules Verne: 80 nap alatt Föld körül

80-nap-alattA gazdag, különc és zárkózott Phileas Fogg, a londoni Reform Klub 40 éves, kifogástalanul udvarias, de magának való tagja. Az egyik napon a titokzatos és hallgatag úriember – mivel a borotválkozó vize 2 Fahrenheit fokkal eltért az előírtaktól – elbocsátja James Forstert, az inasát. Egy 30 éves francia fiatalembert, Jean Passepartout-t veszi fel inasának.

Mr. Fogg 1872. október 2. napján, egy klubbéli beszélgetést követően arra vállalkozik, hogy egy 20.000 fontos fogadás keretében 80 nap alatt körbeutazza a Földet. Bizonyságul minden határállomáson láttamoztatnia kell majd az útlevelét. A fogadásban résztvevő felek az útvonalat is meghatározzák: London – Szuez – Bombay – Calcutta – Hongkong – Jokohama – San Francisco – New York – London.

Egy Scotland Yard nyomozó, aki tévesen egy angliai bankrablás tettesét véli felismerni Foggban, folyamatosan hátráltatja főhősünket célja teljesítésében. Mr. Fogg és kísérője a Szuezből Bombayig tartó hajóúton két nap előnyre tesz szert, amit aztán hamarosan elvesztenek, mert találkoznak a szépséges Auda hercegnővel, akit a barbár helyi törvények miatt – halott férjével együtt – máglyán akarnak elégetni. Passepartout egy merész húzással megmenti a fiatal özvegyasszony életét, s immáron hármasban folytattják az izgalmas versenyfutást az idővel…

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák