Menu

Mándy Iván: Csutak a mikrofon előtt

CSUTAK-A-MIKROFON-ELOTTHogyan lesz Csutakból sztár? Tévedés ne essék, Csutakból nem filmcsillag vagy tévésztár lesz. Ennél is nagyobb dolog történik vele: bekerül a rádió varázslatos stúdióiba.

A rádió rendezője, Zoli bácsi a strandon felfigyel Csutakra. A fiú beszédstílusa, játékossága megnyeri a tetszését. Elhívja egy gyermekhangjáték szereplőjének. Csutaknak tetszik a studiók világa. Meglepődik azonban, amikor Kalocsai, a főszereplő közli vele: honoráriuma egy részét „le kell adnia”.

Részlet a könyvből:

„– …és aztán kibékülnek.

De ezt már Csutak mondta. Bent ült a vasúti kocsiban, egy színehagyott hokkedlin, és a kinyújtott lábát nézte. Előtte a pokrócon a Belapított Orrú és a Táncoló Szemöldök. Kicsit félszegen kuporogtak a sarokban, mint akik tudják, hogy ez nem az ő helyük. Mert jó, jó, most még maradhatnak, de ha majd megérkezik Csutak barátja, a szürke ló…

Csutak, úgy látszik, egyelőre nem gondolt a szürke lóra. A próbáról beszélt, a rádiójátékról és a különféle hanghatásokról.

– El se tudjátok képzelni, milyen szerepe van annak, hogy becsuknak egy ajtót. – Szünetet tartott. – Vagy mondjuk, távolodó léptek zaja… Erre külön színész van.

A Belapított Orrú felállt, és lassú, kimért léptekkel végigsétált a kupén. Majd hirtelen Csutakhoz fordult.

– Kitűnően el tudnám játszani a távolodó léptek zaját.

– Azt te csak úgy hiszed! – legyintett Csutak.

– Nem – mondta a Belapított Orrú –, senki se tudná jobban a távolodó léptek zaját.

Csutak leintette.

– Ülj vissza. – Aztán elmagyarázta, hogy öt nagy jelenetből áll a rádiójáték, és mindegyik jelenet végén az történik, hogy hang ki és zene fel.”

ONLINE OLVASÁS

Kategóriák