Menu

Mándy Iván: Csutak és a szürke ló

csutak-es-a-szurke-loEgy alkalommal nagy feltűnést kelt az utcán egy vágóhídra vezetett öreg szürke ló. Egy kisfiú, Csutak szíve megesik az állaton; az ócskavastelepre bezárt lovat társaival a sötétség leple alatt elrabolja. Vagy talán ez nem is rablás, hanem életmentés? A fuvarosnő mindenesetre hiába keresi kiöregedett szürke lovát, és joggal gondolhatja hogy ellopták. Kis hőseink azonban szentül hiszik hogy megmentették a vén paripát a vágóhídtól.

A ló új értelmet ad életüknek, különösen Csutakénak, aki minden gondolatát, gondosságát rápazarolja. Még egy volt – gyermekszínész – iskolatársát is fölkeresi és elmesél neki mindent. A találkozás megalapozza a ló karrierjét és Csutak becsületét. A lóból „filmsztár” lesz, Csutakból pedig befolyásos személyiség: megnő a tekintélye barátai szemében.

Részlet a könyvből:

„Egy délután pedig megjelent a szürke ló. Mintha lassan, mozdulatlanul úszott volna az utca felett iszapszürke sörényével.

Csutak az utca sarkán állt. Bámulta ezt a különös menetet.

Kövér, vörös arcú nő vezette a lovat. De úgy, mintha tulajdonképpen nem is tartozna hozzá. Csak véletlenül akadtak volna össze.

Csutak nézte, mert néznie kellett, akárcsak a többieknek ebben az utcában.

Fejek hajoltak ki az ablakokból.

Csutak fölfelé pislogott.

Valaki leintett Csutaknak, Csutak visszaintett.

– Öregem! – kiáltott elragadtatva a Valaki.

– Öregem! – kiáltott elragadtatva Csutak. Magában meg azt gondolta: „Csak tudnám, kicsoda.”

Mellette egy fiú felkiáltott:

– Harmadik emeleti bácsi! Tessék nézni!

A harmadik emeleti bácsi lehajolt, és nézte a lovat.

Csutak is a lovat nézte.

A ló iszonyúan sovány. Pálcavékony lábai mintha minden pillanatban összetörnének. Tekintete üres, merev. Lóg a sörénye, gubancos.

Az emberek, akik előbb még a hirdetéseket nézték, most utána fordultak. Egy bekötött arcú tűzoltó is utána fordult. A gyerekek – Csutak mellett – fölálltak az egymásra dobált utcakövek mögül, úgy bámulták.

A szürke ló csendesen követte a kövérkés nőt, patája nem ütött zajt. Mintha a levegőben lépkedett volna, a levegőben rakta volna egyik lábát a másik után.

Mögötte nyurga fiú, faággal a kezében.

Csutak úgy nézte, mint aki nem hisz a szemének.”

ONLINE OLVASÁS

Kategóriák