Menu

Tőke Péter: Afrikai nyomozás

afrikai-nyomozasEgy fiatal magyar lány barátjával és egy pocakos, kedélyes öreg vadász társaságában Kenyába indul, hogy fölkutassa a titokzatos „nandi medvét”. Létezik-e vajon ilyen állat? A tét hatalmas: a dúsgazdag amerikai nagybácsi öröksége.

Számtalan bonyodalom, veszély, rejtélyes gyilkossági kísérletek, kaland szerelem.

„A Csermit nevű öreg néger csaknem a tetején lakott a pokotok által benépesített területnek, jó kétezer méter magasan, és bizony alaposan megizzadtunk, amíg feljutottunk oda. Szerencsére nem kellett a dzsungelban törtetnünk fölfelé, mert az egyes településeket célszerű ösvények kötötték össze egymással, s ezeken aránylag könnyen haladhattunk. Master elmondta, hogy a pokotok – vagy szukok – az úgynevezett kalenjin népekhez tartoznak, tagjai a nilo-hamita nyelvcsoportnak, és itt élnek Kenya nyugati felében meg Kelet-Ugandában.

– Kétféle pokot van – tájékoztatott bennünket. – A földművelő és a pásztor pokot. Az előbbiek igen nagyra tartják az utóbbiakat, mert a pásztoroknak sok marhájuk van, ami minden pokot szemében a gazdagság jelképe. A valóságban persze a pásztorok sem gazdagabbak emezeknél, mert a jószáguk csak látszólagos érték, sem megenni, sem eladni nem szándékoznak, így hát ugyan olyan szegénységben élnek, mint a földművelők, akiknek mellesleg szintén van néhány kecskéjük, marhájuk, szamaruk. Ráadásul a pásztorok jobban ki vannak szolgáltatva a marhatolvajoknak. A hegyekben lakó pokotokat ritkábban keresik fel a tolvajok, mert azoknál kevesebb a jószág, és az erdei ösvényeken, úttalan utakon nehezebb a barmot elhajtani, az üldözők könnyebben utolérik őket…”

LETÖLTÉS/ONLINE OLVASÁS

Kategóriák