Menu

Cs. Szabó Sándor: Cseles apostolok

A CSELES APOSTOLOK KÖNYV LETÖLTÉSE

A mű az újszövetségi egyház születésének történetét beszéli el úgy, ahogy Málkus látta. Fiatalosan, lazán, sokszor pimaszul és szemtelenül, mindenre kíváncsian és mindent értelmezve. A főhős közelről látta az apostolokat és azt vette észre, hogy ők is csak emberek. Az pedig Isten csodája, hogy az lett a cseleikből, ami.

Málkus egy fiatal, árva templomszolga, akinek a szájánál csak az esze nagyobb. Természetes hát, hogy ő is a csapattal tart, ami Jézus elfogására indul a Gecsemáné kertbe.

Kis dulakodás is támad a tanítványokkal, ami során Málkus fülét először levágják, utána visszagyógyítják – de ez a fül már soha nem lesz a régi.

Nem elég, hogy a sötétben kissé csálén tették vissza, de ráadásul valahányszor Jézusban hívő emberek közelébe kerül, Málkus füle égni és lüktetni kezd.

A fiú tökéletes segítőnek tűnik egy fiatal rabbinövendék számára, akit Saulnak hívnak és arra teszi fel az életét, hogy a kivégzett názáreti összes követőjétől megszabadítsa a világot.

A közös karrier épp kezdene beindulni, amikor Sault Damaszkuszba küldik és hirtelen minden a feje tetejére áll…

„Csak telehordtuk a réztengert, ráment az egész napunk. Dél felé épp kezdtem volna felmelegedni, mikor hirtelen olyan sötét lett, mint az éjszaka. Miközben a fél város ijedten rohangált, én Zakariást próbáltam meggyőzni arról, hogy a szombat napnyugtakor kezdődik, vagyis abba kellene hagynunk a munkát mielőtt megszegjük a törvényt. De Zakariás inkább csak riadtan nyújtogatta a nyakát és szerintem szándékosan nem akarta megérteni, amit beszélek. Így hát az első ijedtségen túlesve folytattuk a munkát, mikor pedig harmadszor kezdtem bele abba, hogy szerintem megszegjük a szombatot, elkezdtek arról beszélgetni, hogy vajon sikerült-e megtisztítaniuk, vagy a forrásnál inkább megpróbálkoznak vele még egyszer a biztonság kedvéért.
Közben a városban több helyen fáklyákat is gyújtottak, néhányan meg az egyiptomi sötétséget emlegették. Én a sötétséggel csak Zakariást tudtam abban a helyzetben összekapcsolni.”

A CSELES APOSTOLOK KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák