Menu

Orczy Emma: Az okos Pimpernel

AZ OKOS PIMPERNEL REGÉNY LETÖLTÉSE

A regény a „szent és hatalmas” francia forradalom borzadállyá vált vak őrületbe rohanását sötéten tárja elénk, főszerepben „madame guillotine” mészárlásaival.

A regényes szál Sir Percy és a párizsi rendőrkopó, Chauvelin küzdelme életre-halálra, megfűszerezve a lord francia származású feleségének, egykor a rendőrkopó által is imádott Marguerite-nek túszul ejtésével és Boulogne polgárainak sorsával. A végkifejlet nem kétséges: a halálra ítélt franciák mentőangyala, az okos és rejtőzködő Vörös Pimpernel – akit Robespierre nem kíván látni az élők sorában – mint mindig, most is győzedelmeskedik.

Részlet a könyvből:

Robespierre és társai csak annak örülnének, hogy elpusztították az általuk alapított terror legveszedelmesebb ellenségét s ha egyszer guillotine alá cipelhetik, a halála még akkor is kielégítené őket, ha mártírkoszorú övezné a fejét. Chauvelin azonban nem állott meg ennél. Nem az intrikust, de az embert gyűlölte benne. Nem bírta elfeledni, hogy hányszor megalázta. Azt akarta, hogy inkább megvetés, mint szánalom tárgya legyen. S minthogy biztosra vette, hogy ez nemsokára sikerül is, ugyancsak vigyázott a saját életére addig a két napig, amíg Collot d’Herbois Párisból ideérkezik. Egyetlen egyszer sem távozott ez alatt az idő alatt a városházáról s állandóan a városi gárda legmegbízhatóbb legényeiből összeválogatott testőrséggel vette körül magát.

Kategóriák