Menu

Akantisz Viktor: Japáni mesék az ifjúság számára

A JAPÁN MESÉK AZ IFJÚSÁGNAK MESEKÖNYV LETÖLTÉSE

PDF      EPUB

Hogy szállották meg Japánt a kínaiak?

Ezer meg ezer évvel ezelőtt történt, hogy kínai ifjak elégedetlenek voltak zsarnok uralkodójukkal s mert életüket is féltették a kegyetlen fejedelemtől, közös szándékkal elhatározták, hogy hajóra ülnek és új hazát keresnek. Azt tartja a hagyomány, hogy háromszáz ifjú ember és háromszáz ifjú leány kelt útra. Sok partvidéket láttak, sok helyen kikötöttek, de sehol sem volt maradásuk, mert úgy vélték, hogy sokkal szebb az az ország, melyet elhagytak. És így vándoroltak tovább, tovább, míg végre eljutottak Japánba.

Ezt a földet akkor még nem mívelte senki, de a kínaiak tüstént látták, hogy milyen áldott ország, mert mindenfelé zöldéit, virult a vidék, tisztavizű folyók hömpölyögtek a pompás völgyekben s lombos erdők borították a hegyeket.

Kiszállottak a hajóból és először is nagy, fekete medvével találkoztak. Ezt elejtették és a vidéket kumanonak, azaz medveföldnek nevezték el.

Senki sem lakta a vidéket, a kínaiak hát megtelepedtek, meghonosították Isten öt ajándékát: a rizst, búzát, árpát, babot és kölest, hajlékot építettek és régi hazájukat nemsokára el is feledték. Innen van az, hogy Japánban a házépítés, földmívelés, betűvetés, fegyverkovácsolás, hajóépítés és minden mesterség éppen olyan, műit Kínában.

Kategóriák