Menu

Nagyapó meséskönyve I-II. kötet

nagyapo-meseskonyveKedves kis mesék és versek. A mesék emberszeretetre, a szülők tiszteletére, hazaszeretetre, az állatok ismeretére tanítják a gyermekeket. Találkozhatunk állatokról szóló rövid mesékkel, de megjelennek itt a tündérek, törpék és sárkányok is. Sőt, még megtalálható benne az Én kis kertet kerítek vagy az Elvesztettem zsebkendőmet játékok leírása is.

Részlet a meséskönyvből:

„A farkas, róka és teve.

Szövetséget kötött a farkas a rókával, hogy a hegyekben együtt vadásznak. Sokáig mentek, kóboroltak, de zsákmányra nem akadtak.
Leszálltak a hegyekről s a síkságon kóboroltak. A mint mennek, mendegélnek, egy tarisznyára akadnak, mely tele volt kenyérrel. A farkas enni kezdett, a róka pedig minden darabot hirtelen kikapott a szájából.
– Mit kapkodod ki a számból a kenyeret? – kérdi a farkas.
– Már hogy is ne kapkodnám? Nem vagyunk-e társak, nem kötöttük-e ki, hogy a zsákmányt megfelezzük? – feleli a róka.
Erre a beszédre a farkas osztozkodni kezdett. Adott a rókának három kenyeret, a többit megtartotta magának.
– Mit! te csak ilyen keveset adsz nekem? – kiált a róka haraggal.
Erre aztán igazán összevesztek.
Nagy lármájukra oda jött egy teve. Látván a teve, hogy a farkas igazságtalanúl osztotta fel a zsákmányt, felajánlja segítségét a rókának, de kiköti, hogy neki is jusson a kenyérből.
Veszi erre a róka a zsákot s kezdi ő elosztani a kenyereket.
Észrevette a teve, hogy a róka sem jobb a farkasnál s így szól:
– A farkas nem osztotta jól el a kenyereket, de a róka sem, hanem segítek én ezen. Felhajítom egyenként mind s a ki mit elkap, azt egye meg.
Elfogadták ezt az ajánlatot. Most a teve felhajít egy kenyeret s hosszú nyakával azt azonnal el is kapja. Hiába ugrált a farkas is, a róka is, a kenyereket mind a hosszú nyakú teve kapta el. Szegények örűltek, ha evés közben egy-egy morzsa hullott le számukra.
Végűl odaszólt nagy búsan a farkashoz a róka:
– Látod, az egyik szerzi, a másik meg megeszi.”

A NAGYAPÓ MESÉSKÖNYV LETÖLTÉSE

KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLT: I. KÖTET – II.KÖTET

ILLUSZTRÁCIÓ NÉLKÜL: I. KÖTETII. KÖTET

Kategóriák