Menu

Karácsonyi Benő: Új élet kapujában

A ​​regény Tunák Ádám története és rajta keresztül a háborút, a frontokat megjárt végsőkig kiüresedett emberek háborút elfelejteni akaró, az új élet reményébe kapaszkodó életeket mutat be. Tunák Ádám sikeres mérnök volt, aztán a frontra került, ahonnan már úgy tér vissza, mint akit kicseréltek: testileg megrokkanva, és ami még inkább helyrehozhatatlan, lélekben is megfáradva.

Egyedül Himmel Antal, az egykori orvos barátsága jelent számára támaszt.

Himmel Antal, akinek beceneve Tücsök, a Tücsöklakban, egy üvegverandán lakik, amely egyedüli lakható helyiségét képezte a süppedő épületnek, és egy elhanyagolt kert bozontos fái között húzódik meg. A Tücsöklak egyfajta csavargótanya, ami néhány különc hajléktalannak ideig-óráig szállást ad. Himmel lakói sorában ott található Szikomorusz, az anarchista költő, Szeplősháj, az anyagias vigéc, és két féllábú sorstárs: Kovács úr, a szarka – és Tunák, a mérnök, aki először csak gyakorta érkező látogató, de később állandó lakó ezen a hangulatos menedékhelyen.

Részlet a könyvből:

„Az ágas-bogas karóalak gyerekesen ringott a letűrt szárú Wallenstein-csizmában, amely alighanem valami likvidált színházi ruhatárból került ki a gyakorlati életbe; aztán elunta a sok irkafirkát, félrelökte a papirost és intett: na gyerünk! Sebesen odatereltek a fakápolnához. Mi az, bámulok kissé együgyűen a katonákra, csak nem akarnak engem itt hirtelen agyonlőni?… Úristen… agyonlőni, csak így, ilyen pokoli egyszerűséggel, ilyen lezserül… Mi ez?… Igen, az első kettőt agyonlőtték. Valami hölgy volt az egyik, fiatal lány. Ahogy összeomlott, derékig fellibbent a ruhája és ott feküdt fehér, csipkeszélű alsónadrágban… A véres kendőt leszedték a szeméről, és az én szememre húzták. Mi lesz ebből – merült fel bennem a gépies kérdés – mi lesz ebből? A vér csurgott a kendőből, a kötést is szűknek találtam, sehogy sem tudtam ráigazítani a szememre…

AZ ÚJ ÉLET KAPUJÁBAN KÖNYV LETÖLTÉSE

vagy

ONLINE OLVASÁSA

Kategóriák