Menu

Aszlányi Károly: Aki a pénz elől menekül

aki-a-penz-elol-menekulTartalom: 

Tiz font eltűnik.
Csoda…?!
Csoda.
Bonny West és a nők.
Riport.
Szerelem a Scotland Yard-on.
További pénzáradat.
Vich on the Sea.
Chilston eltűnik.
Bonny.
Tízezer font.
Egy detektív intrikái.
Babby.

Részlet a könyvből:
„Tíz font eltűnik.

Mr. Chilston Lannery savanyú képpel nézett a barnahajú, kékszemű kislányra, aki mellette ült a parkban, őszi ragyogás közepén.

– Szóval elvesztetted, – mondta a sápadt fiatalember, a Morning Public munkatársa. – Akkor már inkább elköltöttem volna.

Vigyázott, hogy ne legyen szemrehányás a hangjában. Mégis, a szép, komoly lány ott mellette, érezte a keserűséget Mr. Lannery hangjában. Igaz, mindig a lány prédikált takarékosságot. Mindig ő bizonygatta, hogy abból a kevésből, amit a Morning Public főszerkesztője, Mr. Geoffrey Lloyd fizet a fiatalembernek, még abból a kevésből is félre lehet tenni tíz fontot havonta.

Nagyon nehezen ment, de Mr. Chilston Lannery mégis félretette a tz fontot. Félretette, odaadta a lánynak, – Babby Smith volt az ő őrangyala. Az őrangyal elvesztette a tíz fontot. Ha az embert üldözi a balszerencse…

– Tudom, hogy haragszol rám, Chilston, – mondta a lány elkeseredve. – Igazad is van, bár…

– Dehogy haragszom. Csak nem fogok tíz font miatt haragudni rád?! – mondta a fiú, de tekintetéből az őrangyal mégis szemrehányást vélt kiolvasni.

A barnahajú, kékszemű kislány elgondolkodott. Talán mégsem tettem helyesen, gondolta. Nem lett volna szabad elvenni tőle, aki heti nyolc fontot kap Mr. Geoffrey Lloydtól…

Mintha csak ezekre a gondolatokra válaszolt volna a fiú, így szólt:

– Mr. Lloyd is régen kidobott volna, ha nem tudná, hogy szívbajos vagyok. Ez a szívbaj, a végén ennek köszönhetem, hogy még állásom van, egyáltalán.

Igen. Babby Smith tudta, hogy barátja súlyosan szívbajos. Egy nagyobb izgalom végezhetett volna vele. És igyekezett a kedvében járni. Mint ahogy a főnöke is azért nem mondott fel neki, mert félt, hogy felizgatja a csöndes, nem túl agilis fiatalembert s a halála majd az ő lelkén szárad.

Mr. Chilston Lannery világfájdalmas tekintettel búcsúzott kis barátnőjétől. Nem volt az az ember, aki tíz font miatt kétségbeesik, de a mai délutánját alaposan elrontotta ez a dolog.”

AZ AKI A PÉNZ ELŐL MENEKÜL KÖNYV LETÖLTÉSE

Kategóriák