Menu

Aszlányi Károly: Nem félünk a farkastól

A NEM FÉLÜNK A FARKASTÓL KÖNYV LETÖLTÉSE
Tyúkszem és vérbosszú – Mire kötelez a nemesség – A Polyhymnia fedélzete
Képek Don Fumayos múltjából – Mi a különbség a spanyol és a korzikai vérbosszú között
Don Gomez szerelme
Halálfélelem – Utolsó kísérletek – Minden csődöt mond
Utazás a becsület körül
Sam Robbing és Fia
Bikaviadal – A farkas fél a báránytól – Már Wetterton úr se fél a farkastól
Culverston piedesztálra emeli egyetlen spanyolját
Végrendelet – Culverston nagy napjai
Vendégjog – Különös küzdelem – Robbingékkal senki sem törődik
Az elveszett gyermek – A kiábrándító valóság – Nem mind spanyol, ami fénylik
Fogg magára talál

Részlet a könyvből:

„Lehet, hogy Sam Dodsworth hatása alatt, lehet, hogy valami színes prospektus hívásának engedelmeskedve, – Archibald Fogg élete ötvenegyedik évében elhatározta, hogy megtekinti Európát.
Archibald Fogg nem más, mint ama híres culverstoni Vas- és Selyemkitermelő Rt. elnökigazgatója, amely társaság a nyersvas elhasznált termékeiből másodrangú selyemharisnyát gyárt s ami azután még mindig fennmarad, abból köhögés elleni cukrot.
Fogg annál is inkább áthajózott az elmúlt nyáron az Óvilágba, mert erre felesége és leánya kérte. Már pedig amit ez a két, csaknem egykorúnak látszó szőke hölgy kért, az Archibald Fogg fülében parancsként hangzott.
Foggék, tisztességes yankee-családhoz illően, nem sokat tudtak Európáról.
– Európában terem a kölnivíz, a pilseni sör, a múzeumok, a szélhámosok és a Népszövetség, – mondta Leila Fogg, Archi felesége, – főleg óvakodnunk kell majd a szélhámosoktól, akik álruhában csapatostul járnak az amerikai milliomosok körül és mögött.
Természetesen ez erős túlzás volt; és aki ilyen nyitott szemmel nézi az életet, mint Foggék, arra semmiféle szélhámos veszélyessé nem válhatik.
Archibald Fogg és családja tehát sértetlenül hajózott be a mélyjáratú Polyhymniára s mind- össze koffereik mélyén csempésztek hazafelé néhány nagyértékű képet és műtárgyat, amelyről nem tudták, hogy hamisítvány. De ez csak szerencse volt a számukra, mert az Egyesült Államok vámőrei megtalálták őket, s elismerően állapították meg, hogy egy vasat sem érnek.

Kategóriák