Menu

Móricz Zsigmond: Kerek Ferkó

A KEREK FERKÓ REGÉNY LETÖLTÉSE (PDF)

Kerek Ferkó, a hatalmas földbirtok várományosa, tehetséges fiatalember.

A fejlett nyugat-európai országokat járva felismeri a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság elmaradottságát, szeretne segíteni a dolgokon; az aszály megszüntetése érdekében csatornázott mezőgazdaságról álmodozik és jó utakról, hogy a vidék parasztjai és települései ne legyenek elzárva az esős időszakban az ország többi részétől.

Az álmok azonban csak álmok maradnak, Kerek Ferkó energiája egyéni hóbortokban, feltűnő botránycsinálásokban és egy szeszélyes házassági győzelemben foszlik szét.

Részlet a könyvből:

„És jött a pap. És Ferkó újra tágra nyitotta a szemét, mint kisdiák korában. Jött egy magyar Áron, olyan méltóságos és olyan díszes papi személy, a lépése, mint egy délceg paripáé, a fejtartása, mint az Isten kiválasztottjáé! Aj, de tud is a magyar úr lenni, aki rátermett! És ez a pap, szárazon pödrött fekete bajuszával, fehér, gömbölyű homlokával felkondorodó, fekete szép hajával, magyar ruhájában, lebbenő nagy selyempalástjában a századokkal elévült hitújítás fennmaradt szelleme volt, épp olyan anakronizmus a mai időkben, mint a juhászbundás paraszt a búzás szekér tetején s a torony tornácán.
Míg ilyen alakok élnek, míg ilyen szellem lappang a magyar Alföldön, mit kell addig félteni a magyart attól, hogy a kultúra túlságosan gyorsan és részegítően támadja meg a népet.”

LETÖLTÉS EPUB ÉS MOBI FORMÁTUMBAN

Kategóriák